Winkelwagen
Afrekenen
Afgerond

Gun jezelf een fietstas via het fietsplan 2022, hoe werkt het?

Van plan een nieuwe fiets te kopen? Maak gebruik van het fietsplan 2022 via de vrije ruimte in de WKR (Werkkosten regeling) en stop ook gelijk onze waterdichte fietstassen in deze regeling.

Ga met je werkgever in gesprek over een nieuwe fiets met waterdichte fietstas voor je laptop. Ook goed voor het milieu want elke fietstas is ook een nieuwe boom.

Om het aantrekkelijker te maken om een fiets voor woon-werkverkeer te kopen, heeft de regering het werknemers mogelijk gemaakt om belastingvoordeel te ontvangen bij aankoop van een nieuwe fiets met accessoires.

Afhankelijk van je inkomen kun je daarmee 37% tot 49% korting krijgen op de aankoop prijs van fiets en/of accessoires.

Waarom het fietsplan?

Het fietsplan biedt verschillende voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer. Hier een lijstje met een paar redenen om mee te doen met het fietsplan.

  • Een goedkope manier om een nieuwe fiets en accessoires te kopen voor de werknemer
  • Een bijdrage aan een beter milieu
  • Gezondere werknemers voor de werkgever
  • De optie om met belastingvoordeel een fietsverzekering af te sluiten
  • De werknemer kan zelf de fiets uitkiezen
  • Geen zorgen meer over parkeren in de drukke stad

Voorwaarden voor de werknemer

Het fietsplan bestaat al een tijd en is meermaals vernieuwd. Vroeger zaten er veel voorwaarden en beperkingen aan deelname van het fietsplan maar dit is niet meer het geval.

Het vernieuwde fietsplan is gebaseerd op de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Dus de enige voorwaarde van deelname is dat je nog genoeg forfaitaire ruimte overhebt waar de aanschafprijs in past.

Sinds 2020 is de vrije ruimte vastgesteld op 1.7% van het brutoloon over de eerste € 400,000 en 1.18% over alles boven de € 400,000.

Als je fiets te duur is of als je de vrije ruimte al bijna volledig gebruikt hebt, moet je een eindheffing van 80% betalen over het bedrag van de overschrijding.

Hoewel je in principe de volledige vrije ruimte mag gebruiken voor het fietsplan, kan je werkgever er voor kiezen om extra voorwaarden te stellen aan deelname.

Accessoires en het fietsplan

Je kunt het fietsplan ook gebruiken om je fietsaccessoires te kopen of met fiscaal voordeel een fietsverzekering af te sluiten. Onze waterdichte fietstassen vallen daar ook onder.

Daarnaast kun je denken aan:

  • Een compleet regenpak
  • Fietsnavigatie voor onderweg
  • De fietsverzekering

Je kan dus alle nodige fietsaccessoires samen met je fiets kopen zolang je daar voldoende vrije ruimte voor hebt.

Belastingvoodeel berekenen

Wil je precies weten hoe het werkt? Gebruik dan eens de rekenmodule van het nationaal fietsproject.

Veilig & vertrouwd bestellen